Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čtyři dohody

19. 1. 2023

Čtyři dohody - Jaroslav Dušek - Dobro/Zlo?

 

Pokud jde o čtyři dohody, tak tento koncept, resp. kniha, případně divadelní hra p. Duška obsahuje vcelku přitažlivé návody na život a odlehčenou formou se dívá na těžkosti lidského života. Nicméně odkazuje na moudrost možná vůbec neexistujícího národa (viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Tolt%C3%A9kov%C3%A9) a dále jsou tato pravidla zaměřena na vlastní aktivitu člověka, nikoliv na dialog s Bohem, a neobsahují pozvání Boha (pro křesťany Ježíše Krista) do našeho života, takže se obávám, že jsou s křesťanskými zásadami spíše neslučitelné.

V některých psychologických aspektech - např. nebrat si věci osobně, nesnažit se věci dělat perfekcionisticky - obsahují užitečné tipy pro praktický život a mohou být člověku prospěšné. Křesťan by je však neměl povyšovat na nějaká univerzální pravidla, protože jak víme od Ježíše Krista z jeho odpověděl na otázku, které přikázání je v Zákoně největší: „Miluj Pána, svého Boha, celým svým srdcem, celou svou duší a celou svou myslí.' To je největší a první přikázání. Druhé je podobné: 'Miluj svého bližního jako sám sebe.' Na těch dvou přikázáních spočívá celý Zákon i Proroci“ (Matouš 22,37-40).

Koncept vnitřního dítěte je v psychologii, resp. psychoterapii používaný a lepší péče o tuto naši citlivější část může přinést úlevu, nicméně bych doporučoval věnovat se tomuto poměrně složitému procesu s pomocí a pod vedením nějakého zkušeného terapeuta. A pokud jde o plnění našich přání např. pomocí dosud nevysvětlitelných mechanismů, raději bych s tím na Vašem místě také neexperimentoval a raději svěřoval své modlitby Bohu Otci a prosil bych, aby se stala především Jeho vůle, nikoliv vůle má. Bůh není „automatem“ na přání a možná místo prosebných modliteb bychom se více měli modlit modlitby děkovné - za všech okolností a ve všech situacích Bohu děkovat - za náš život, za naše blízké, za vše, co se nám děje, i když se nám to někdy nelíbí. Ale jak jsem již psal, někdy nechápeme, jaká je Boží vůle a co s námi Bůh zamýšlí. Na to bychom se Ho měli stále ptát a o naše pochopení prosit.