Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vzkříšení

17. 1. 2023

Vzkříšení

 

Vzkříšení těla nastane až v "poslední den", ale duše zemřelých neumírají


Vzkříšení těla nastane až v "poslední den", v den posledního soudu. Ale duše zemřelých neumírají. Čekají na své tělo na jednom ze dvou, resp. tří míst.

Nejprve jsou tu ti, kteří si naopak zvolili lásku a čekají na své tělo v nebi, v místě věčné blaženosti, kterému se také někdy říká ráj (ale je to zavádějící, protože by se to mohlo splést s rájem Adamovým, což je úplně jiná skutečnost). V nebi už jim teď nic nechybí ke štěstí, a se vzkříšeným tělem jejich radost ještě vzroste. To jsou právě světci, kteří mají kontakt s naším světem, protože mají účast na Božím životě. A Bůh se o nás stará, proto se i svatí o nás zajímají a starají. V nebi jsou nejen ti (tedy jejich duše), kteří byli církví prohlášeni za svaté, ale i zástupy neznámých světců, kteří zemřeli v přátelství s Bohem, a nic jim nepřekáželo odebrat se po smrti rovnou před Boží tvář. I ti se za nás určitě přimlouvají, i když my to často nevíme, právě proto, že nejsou kanonizovaní a tak se k nim nemodlíme.

 

Pak jsou tu ale velké zástupy těch, kteří sice také zemřeli v přátelství s Bohem, nebyli v milosti posvěcující, ale jejich duše jsou přesto zatíženy různými nedokonalostmi a neřestmi. A protože nic nedokonalého nemůže do nebe vejít (jinak by to nebylo nebe), je tu předsíň nebe, "nebeská prádelna" neboli očistec, kde je duše láskou a touhou po Bohu očisťována od všech svých špatných sklonů. Tady už je to spojení s naším světem horší, protože tyto duše se ještě plně neúčastní Božího života. Setkají se s Pánem nejpozději v den Posledního soudu, v den vzkříšení, ale snad mnohem dříve - zkrátka až budou očištěny.

 

No a nakonec zmiňme ty, kteří se obrátili proti Bohu a zvolili si věčnou nenávist, tedy peklo. Až se znovu "zkompletují" se svým tělem, jejich utrpení se ještě znásobí.

Zkrátka, musíme si uvědomit, že vzkříšení, o kterém mluvil Kristus, se týká jenom těl, protože duše jsou nesmrtelné.
Kdyby po smrti nastal jakýsi "spánek" duše, ze kterého ji má Kristus probudit, tak by nemluvil o vzkříšení, protože křísí se mrtví, ne spící. Duše je ale vzhůru, dokonce víc než teď, v pozemském životě. Vzkříšeno bude jen tělo.

 

 

Zdroj:

https://www.vira.cz/texty/otazky-a-odpovedi/vzkriseni