Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nevěřící v nebi?

17. 1. 2023

Dostane se nevěřící do nebe?

 

Nechme to na Bohu

 


Věřící nejsou lepšími lidmi než nevěřící.

Všichni jsme náchylní ke špatnému (hříšnému) jednání. Všichni občas uděláme pěknou hloupost nebo něco, co zrovna není předpisové. Ten rozdíl spočívá spíše v tom, že před křesťany je daleko zřetelněji, naléhavěji postaven jakýsi ideál mravního jednání, ke kterému jsme vybízeni se přibližovat. Ten ideál máme zakotvený nejen v Desateru, ale i v různých jiných předpisech, ale hlavně, máme ho v osobě Ježíše Krista, kterého v naší křesťanské víře vyznáváme jako Božího Syna a který nám zanechal své učení o lásce, odpuštění, milosrdenství, apod.

Faktem je, že existuje mnoho nevěřících (nepokřtěných), jejichž životy by mohly být velmi dobrým příkladem pro lecjakého křesťana.

Ačkoli pro některé to je bohužel stále ještě realita, naše dobré chování by nemělo vycházet z toho, že se Boha bojíme, ale že ho máme rádi. Naše jednání by mělo být odpovědí lásky na Boží lásku vůči nám. Je to podobné jako v přátelství - mezi přáteli nebo partnery se taky k sobě chováme pěkně, protože se máme rádi, jeden druhého si ceníme a nechceme si ubližovat.
            Z toho, co jste popsal, by se mohlo zdát, že zpověď pro křesťany funguje jako takový "automat", ve kterém si pojišťujeme, že to u Pána Boha budeme mít dobré. Na Pána Boha ale žádné "automaty" nefungují. Pokud by někdo spáchal třeba i těžký zločin, a pak se z toho zpovídal, přičemž by skutečně z celého srdce litoval, Bůh by mu odpustil a dal by mu druhou šanci. (Ačkoli pochopitelně je zde ještě světská spravedlnost, odpovědnost za následky, apod. Tomu se dotyčný zpovědí nevyhne.) Věříme v Boha nejvýš milosrdného, proto také v toho, který se dokáže slitovat i nad vrahem, který upřímně poprosí o odpuštění. Ale právě proto, že je nejvýš milosrdný a taky všemohoucí, nemůžeme s žádnou jistotou o nikom tvrdit, že by se do nebe nedostal. A to, i když není pokřtěný. Nechme takové věci na Bohu.
            Netvrdil bych, že pokud člověk nebude zde na zemi pokřtěný, nebude tedy patřit do církve a nebude dostávat rozhřešení ve zpovědnici, nebe mu zůstane navždy uzavřené. Domnívám se, že toto by bylo příliš troufalé tvrzení.

 

Zdroj:

https://www.vira.cz/otazky/jsem-neverici-takze-se-pry-do-nebe-nedostanu.html